четвртак, 04. јануар 2018.

Panj rolat










 Volim ove stvarno stare recepte za koje pojma nemam odakle mi jer sam ih davno prepisala s neke ceduljice. I baš volim kad su mere tako reći savršene, kad se broj kašika šećera poklapa sa brojem jaja, kad brašna ima tek koliko mora, kad ukupno ima četvrt kile oraha i karton jaja , kad ide jedna kocka putera i jedna tabla čokolade i sve tako okruglo nekako i taman.
 A rezultat rolat svečan i raskošan i izgledom i ukusom , neki čak vele i da je torta i ne može im se zameriti.
 Pravi se relativno brzo, prvo grilijaš pa dok se on hladi smutite koru i ispečete, pa dok se ona hladi skuvate fil na pari i tako redom do finala. A onda pustite mašti na volju i igrate se ukrašavajući tako da vam najviše zaliči na pravi panj il pre bih rekla granu drveta.



Priprema grilijaša

Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike brašna
125 g mlevenih oraha



Priprema kore


Za fil:
4 jajeta
250 g šećera
200 g putera
100 g čokolade
Za grilijaš:
150 g šećera
125 g oraha


Priprema fila


Priprema:
Grilijaš:
1. U šerpi sa širim dnom rastopite šećer u karamel.
2. Dodajte orahe ( možete ih prethodno iseckati a i ne morate, ja nisam) i sve sjedinite mešanjem.
3. Istresite masu na pouljenu metalnu tacnu( može da posluži i pleh) i ostavite da se ohladi.
4. Rukom izlomite na manje komade , pa ih usitnite /sameljite u secku.
Kora:
1. Ulupajte belanca u čvrst šam, pa dodajte šećer i izmiksajte da se rastopi. Dodajte potom jedno po jedno žumance neprekidno muteći na manjoj brzini. Na kraju ručno umešajte mlevene orahe i brašno.
2. Pripremljenu smesu rasporedite po papirom za pečenje postavljenom pravougaonom plehu (( moj je 26x38 cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C 17-20 min.
3. Pečen biskvit urolajte pomoću čiste vlažne kuhinjske krpe i ostavite da se sasvim ohladi.
Fil:
1. Umutite cela jaja sa šećerom i kuvajte na pari ili u mikrotalasnoj (po uputstvu ovde).
2. Ohlađen krem od jaja sastavite sa umućenim puterom, te ga podeliti na dva dela.U jedan umešajte rastopljenu i ohlađenu čokoladu, a u drugi samleveni glrilijaš.



Finalni postupak

Finalni postupak:
1. Odvijte biskvit, skinite papir za pečenje, premažite ga filom za grilijašom i ponovo zarolajte.
2. Isecite rolat tako da dobijete još dva nejednaka dela ukoso sečena i od njih formirajte grane ( pogledajte postupak na slici).
3. Čokoladnim kremom premažite čitav rolat od gore i viljuškom prošarajte da dobije izgled kore drveta.
Po želji dekorišite figuricama napravljenim od dekor mase (fondana), marcipana il kako god se vama dopada.

























Нема коментара:

Постави коментар