петак, 05. јануар 2018.

Grčka torta














 Recepata za ovu čuvenu tortu ima na pretek, a ovaj koji sledi je moja kompilacija istih. Nešto sam dodala, po nešto oduzela, neke sastojke izmenila i eto ga po mom ukusu , a vi isprobajte pa vidite je l i po vašem.
 Torta je malo zahtevnija, al zato opravdava trud punoćom i bogatstvom ukusa.


Priprema kora


Sastojci:
Za kore:
15 belanaca
360 g šećera
15 kašika seckanih oraha
15 kašika mlevenog keksa
3 kašike brašna
Za fil:
15 žumanaca
450 g šećera
2 pudinga od vanile
1/2 l mleka
200 g putera
250 g margarina
100 g šlaga u prahu
2 dl kisele vode ili mleka
200 g seckanih oraha
200 g seckane / rendane čokolade ( za kuvanje)
200 g "plazma" ili dr.keksa po ukusu
NAPOMENA: Po sopstvenom nahođenju možete koristiit i samo puter il samo margarin il odnos kakav vama paše.
Koristim čokoladu za kuvanje , dok vi možete i mlečnu al u tom slučaju ipak smanjite količinu šećera u filu.
Za dekoraciju:
200 g šlaga u prahu
3 dl kisele vode
NAPOMENA: Umesto šlaga u prahu možete naravno koristiti slatku pavlaku - u fil 2.5 dl a za dekoraciju oko 3-4 dl.



Priprema fila I
deo


Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam , dodajte postepeno 120 g šećera i miksajte dok se ne rastvori. Umešajte lagano po 5 kašika seckanih oraha i mlevenog keksa i 1 kašiku brašna.
2. Pripremljenu masu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh (moj je 22x32cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 20 min.
3. Postupak ponovite još dva puta i tako pripremite ukupno tri kore.



Priprema fila II
deo 


Fil:
1. Deset žumanaca umutitte sa 250 g šećera i skuvajte ih na pari ili u MT ( po uputstvu ovde).
2. Posebno pomešajte 5 žumanaca sa praškom za puding ukusa vanile i malo mleka, te sipajte u preotalo proključalo mleko i mešajte dok se ne zgusne.
3. Umućene puter i margarin sastavite prvo sa ohlađenim mlečnim kremom, a potom dodajte i kuvana žumanca i sve lepo sjedinite muteći mikserom.
4. Šlag pripremite sa kiselom vodom ili mlekom i dodajte filu.Ponovo kratko izmiksajte.
5. Na kraju umešajte seckane orahe, sitno seckanu i/ili krupno rendanu čokoladu i izlomljene komadiće keksa.



Filovanje


Finalni postupak:
1. Na prvu koru nanesite trećinu fila, prekrijte drugom korom, premažite je drugom trećinom fila , stavite treću koru i preostali fil.
2. Rashlađenu tortu dekorišite umućenim šlagom.
NAPOMENA: Torta je dovoljno čvrsta da se može prekriti dekor masom (fondanom), al u tom slučaju pripremite i četvrtu koru i slaganje torte završite njom. Pet žumanaca dodajte u mlečni deo fila.

























Нема коментара:

Постави коментар