петак, 08. децембар 2017.

Sunđer kocke sa kruškama

 












 Kruška kod mojih na selu rodila i prerodila ove godine , pa ne znamo kud ćemo i šta ćemo s njima. A kruške sočne i slatke, milina jedna. Delili ih, jeli, delili, pa opet jeli i dosadilo malko. Setih se da bih mogla neki kolač da napravim  " da ne propadnu",  te  pretražih svoje sveske s receptima, al ne nađoh ništa inspirativno. A onda naleteh na jednu sliku na netu i potražih izvor. Tekst na mađarskom nije predstavljao problem zbog mojih korena, postupak izrade jednostavan , a rezultat predivno sunđerasto testo sa slatkim slojem krušaka od gore.
 Prenosim vam dakle recept odavde i potvrđujem da je odličan.





Priprema fila





Sastojci:
Za fil:
1 kg krušaka
1 kašika ulja
2 pune kašike griza
55 g šećera
1 kašičica cimeta
Za testo:
3 jajeta
160 g šećera
180 g kisele pavlake (1 čaša)
1.5 dl ulja
360 g brašna
1 prašak za pecivo






Priprema testa i finalni postupak







Priprema:
1. Kruške oljuštite, pa ih isecite na kockice.
2. Na ulju ih kratko prodinstajte uz dodatak šećera pomešanog sa cimetom. Ako je voće sočnije pustiće više vode, pa  treba mešati dok veći deo tečnosti ne ispari.
3. Sklonite sud sa vatre , a zatim  umešajte griz i ostavite da se masa ohladi.
NAPOMENA: Kruške koje sam ja koristila su bile baš sočne i pustile su veću količinu tečnosti, pa je fil imao konzistenciju krema. Koliko mogu da uočim u originalu su to bili više odvojeni komadići voća , pa pretpostavljam da su kruške bile suvlje. U svakom slučaju  nećete pogrešiti.
3. Jaja, šećer, kiselu pavlaku, ulje i brašno sa praškom za pecivo sipajte u blender. Miksajte dok se ne poveže u homogenu smesu.
4. Prespite u pravougaonu tepsiju ( moja je bila 20x30 cm) postavljenu papirom za pečenje, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C dok gornja površina ne očvrsne.Izvadite,  nanesite ravnomerno fil od krušaka i dovršite pečenje do kraja ( ukupno trajanje oko 35 min.).
NAPOMENA: Ako vam u pripremi fila ispari puno soka i ostanu samo komadići voća, rasporedite ih po testu odmah i sve zajedno pecite odjednom.




















Нема коментара:

Постави коментар