среда, 11. октобар 2017.

Lud lab kocke














 Lúd láb  je u prevodu s mađarskog - guščija noga i pojma nemam zašto se  kolač tako zove, al znam da volim kombinaciju višanja i čokolade i da je on jedna od provereno dobrih poslastica sa našeg podneblja.
Ako prevrnete malo mađarske kuvarice i kuvare  ( mislim na knjige s receptima ☺) naći ćete da je taj čuveni delikates po sastavu kakao piškota sa višnjama i kremom od putera,kakaoa i mleka.
Obzirom da više volim filove od jaja kuvanih na pari ( kao za Dobošicu , mada je i ona u originalu hmm..) i da sam Mađarica po majci, izvela sam malu modifikaciju i dobila kolač koji savršeno odgovara mom ukusu - sočan i kremast sa kiselkastom cherry notom. Probajte , pa javite kako se vama dopao!




Priprema biskvita



Sastojci:
300 g višanja (bez koštica)
2 kašike šećera
Za biskvit:
1 jaje
250 g šećera
2 kašike masti ( ako ne volite stavite puter)
1 kašika ulja
250 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike kakaoa
2 dl mleka
Za fil:
5 jaja
300 g šećera
2 kašike kakaoa
200 g putera ( ili 250 g margarina)
Aroma ruma po ukusu
Za glazuru:
200 čokolade
5 kašika ulja


Priprema fila i finalni postupak




Priprema:
1. Višnjama dodajte dve kašike šećera , te ih kratko prokuvajte ( odmrznite prethodno ako nisu sveže). Procedite i sok sačuvajte.
Biskvit:
1. Izmiksajte jaje sa šećerom, pa dodajte mast (puter) i ulje i još malo mutite. Potom naizmenično sipajte po malo mleka i mešavine brašna, kakaoa i sode bikarbone sve vreme muteći.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju ( moja je 25x35cm) , pospite oceđenim višnjama, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko 15-20 min.
3. Pečen biskvit ostavite da se hladi.
Fil:
1. Umutite jaja sa šećerom , umešajte kakao i kuvajte u sudu na pari ( postupak kuvanja u MT ovde) dok se ne zgusne. Dodajte aromu ruma po ukusu.
2. Ulupan puter (margarin) sastavite sa ohlađenim kremom.
Finalni postupak:
1. Bisvit poprskajte sokom od višanja.
1. Na koru nanesite fil i poravnajte, te ostavite u frižideru da se rashladi.
2. Rastopite čokoladu sa uljem i prelijte od gore. Kad se stegne glzura isecite kolač na kocke.













Нема коментара:

Постави коментар