субота, 21. октобар 2017.

Damen kapric kolač



















 Još jedan pravi starinski kolač neobičnog, a zvučnog imena. Kažu da su nekada dame bile prilično hirovite,  a kakve veze ima to uverenje  sa ovim krajnje jednostavnim slatkišem znao je verovatno samo taj neki austrougarski poslastičar kojem je bila inspiracija.
 Elem, Damen kapric kolač se brzo sprema, bogatog je ukusa i treba ga sačuvati od zaborava.





Priprema I





Sastojci:
Za koru:
6 žumanaca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
6 kašika brašna
Za premaz i posipanje:
5 kašika džema od kajsija
100 g mlevenih /sitno seckanih oraha
Za fil:
6 belanaca
9 kašika šećera




Priprema II





Priprema:
1. Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i brašno, a zatim sve još kratko mutite. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu pravougaonu tepsiju ( moja je 25x35cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 12-15 min.
2. U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i istucite u čvrst šam.
3. Izvadite tepsiju iz rerne,te smanjite potom temperaturu na 150 °C. Premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Od gore rasporedite preostale orahe, pa vratite u rernu da se prosuši i zapeče još dvadesetak minuta.
4. Secite na štangle željene veličine tek kad se kolač ohladi( a ne kao ja nestrpljiva ☺).














3 коментара:

  1. Divan starinski kolac, moze se dodati malo limunovog soka i naribane korice u testo, daje mu posebnu svezinu... moze taman jedan uz kaficu!:)))

    ОдговориИзбриши