четвртак, 28. септембар 2017.

Sočna voćna torta











 Već ime kazuje sve što treba da se zna o ovoj torti - sočna je i voćna , al dodaću ipak i lagana i fina. Po sastavu podseća na Švarcvald ( naročito verzija sa višnjama) , al je ipak posebna i pruža mogućnost variranja i kombinovanja voća u filu.
Ovog puta koristila sam domaće kruške , a vi odaberite voće po svom ukusu i uživajte..





Priprema kora




Sastojci:
Za kore:
8 jaja
200 g šećera
4 kašika brašna
40 g kakaoa
1 prašak za pecivo
Za fil I:
1 kg očiščenog voća po izboru ( kruške, breskve,višnje..)
6 kašika šećera
5 kašika gustina (skroba)
NAPOMENA: Možete da koristite i već napravljen kompot od voća uz malo izmenjenu pripremu fila I.
Za fil II i dekoraciju:
5 dl slatke pavlake




Priprema fila I



Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 4 belanceta u čvrst šam, pa dodajte 100 g šećera i još mutite dok se ne rastopi.Smanjite brzinu miksera pa dodajte 4 žumanca. Umešajte  20 g kakaoa, 2 kašike brašna i 1/2 kesice praška za pecivo (6g).
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup za torte ( fi 24cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 20-25 min.
3. Na isti način od preostalog materijala napravite još jedan biskvit.
4. Ohlađene kore presecite horizontalno na dva dela.
Fil I:
1. Očišćeno voće iseckajte na manje komade i stavite u šerpu, dodajte šećer i 7 dl vode, pa kuvajte dok voće ne omekne.
2. Od ukupne tečnosti oduzmite 3 dl i ostavite sa strane ( za prelivanje kora):
3. Gustin rastvorite u 1 dl vode, sipajte u sud sa voćem i mešajte dok se ne zgusne.
4. Ostavite fil da se ohladi i za to vreme mešajte povremeno.
NAPOMENA: Ako koristite gotov kompot procedite ga, iseckajte voće, tečnosti dodajte vodu do količine od 7 dl, zasladite po potrebi i dalje sledite već opisani postupak kuvanja fila.




Postupak filovanja



Finalni postupak:
1. Umutite slatku pavlaku.
2. Prvu koru poprskaje sokom koji ste ranije odvojili, nanesite trećinu voćnog fila, premažite slojem umućene slatke pavlake i preklopite drugom korom.Postupak filovanja ponovite još dva puta i završite četvrtom korom.
3. Rashlađenu tortu dekorišite po želji.















Нема коментара:

Постави коментар