петак, 11. август 2017.

Plazma torta sa malinama






 





 Nisam bila u prilici da čujem da se nekome nije dopala ova torta , a komplimente i čak hvalospeve jesam, te vam je srdačno preporučujem.
 Navela sam u napomeni recepta za plazma noisette tortu  kako ju je moguće preinačiti u ovu voćnu varijantu, ali mnogima od vas to nije bilo dovoljno jasno i stoga se odlučih da postavim ovaj detaljan opis sastojaka i pripreme baš ove kombinacije ukusa.



Priprema kora


Sastojci:
Za kore:
18 belanaca
21 kašika šećera
15 kašika mlevenog plazma keksa
6 kašika brašna
Za fil I:
18 žumanaca
350 g + 2 kašike šećera
1 vanilin šećer
2.5 dl mleka
1 puding ukusa vanile
250 g margarina
125 g putera
300 g mlevenog plazma keksa
Za fil II i dekoraciju :
250 g šlaga u prahu
3-4 dl kisele vode
(ili 3-4 dl slatke pavlake)
300-500 g malina (po ukusu)



Priprema fila I



Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 6 belanaca u čvrst šam, pa dodajte 7 kašika šećera i još miksajte.Umešajte 5 kašika ml.plazme i 2 kašike brašna, a potom dobijenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh ( moj je 22x32cm) i poravnajte.
2. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 ° C oko 15 minuta.Na isti način od preostalog materijala pripremite još dve kore.
Fil I:
1. Umutite žumanca sa 350 g šećera i vanilin šećerom i skuvajte ih na pari ili u mikrotalasnoj( postupak objašnjen ovde).
2. Posebno skuvajte puding od vanile u mleku sa 2 kašike šećera i ostavite da se hladi.
3. Penasto umućene puter i margarin sastavite prvo sa pudingom, a zatim i sa ohlađenim žumancima.
4. Na kraju filu dodajte mlevenu plazmu i izmešajte.


Postupak filovanja


Finalni postupak:
1. Pripremite šlag sa kiselom vodom ili ulupajte slatku pavlaku, već prema ukusu.
2. Prvu koru premažite polovinom fila I, poređajte polovinu malina, nanesite sloj šlaga, a potom stavite drugu koru i ponovite postupak filovanja  drugom polovinom fila I, malina i šlagom. Slaganje završite trećom korom.
3. Rashlađenu tortu dekorišite preostalim šlagom.
NAPOMENA: Torta se može prekriti i dekor masom ("fondanom").

















2 коментара:

  1. Marina, molim Vas napišite mi kako da smanjim sastojke za ovu tortu, okruglu, fi 16-18?
    Hvala puno unapred!
    Ivana

    ОдговориИзбриши
  2. Izvinite, tek sad videh pitanje..mislim da pravite rrećinu mere , dakle od 6 jaja..

    ОдговориИзбриши