среда, 23. август 2017.

Domaća gum pasta Mnogi od vas prave svojim najvoljenijim torte za rođendan i žele ih ukrasiti  na najlepši mogući način, a često ne znaju kako i čime.
 Ako hoćete da tortu ukrasite tako što ćete da postavite neke figurice imate nekoliko opcija - da ih kupite u prodavnicama zdrave hrane ili poslastičarstva, da ih poručite od talentovanih modelatora preko interneta ili da ih napravite sami.
 Moj predlog  je da napravite sami i masu od koje ćete oblikovati svu vašu dekoraciju - i figurice i cveće i dr.ukrase. Lako je i jednostavno , nije skupo , a bićete i ponosni na svoje umeće i obradovaćete svoje najmilije.
 Recept sam dobila bila od svoje fb prijateljice Srđane Kricka-Golić i često ga koristim, a naročito kad  ukrase pravim u poslednjem trenutku i nemam puno vremena za sušenje.


Postupak pripreme


Sastojci:
500 g šećera u prahu
2 ravne kašičice CMCa  (karboksi metil celuloza ili gum tex ili tylose- dodatak u poslastičarstvu koji se dodaje da bi smesa bila elastičnija i brže se sušila)*
10 g želatina
2 kašičice glukoznog sirupa (ili svetlog meda)
2 kašičice biljne masti ( ili margarina)
1 belance
NAPOMENA: Važno je da šećer u prahu bude sitno mleven, pa ako niste sigurni u kvalitet sameljite ga dodatno u mlinu za kafu.
* CMC možete poručiti preko fb stranica koje prodaju poslastičarske proizvode ili možete kupiti u apoteci ili parfimeriji adekvatnu zamenu - lepak za zubne proteze ( po sastavu neki su  i 100 % cmc).Upotreba gotove mase


Priprema:
1. Prosejte obavezno šećer u prahu, pa nešto manje od polovine sipajte u čistu posudu. Dodajte CMC ili zamenu i promešajte kašikom.
2. U posebnu šerpicu stavite želatin i prelijte sa 30 ml hladne vode.Ostavite da nabubri, a onda ga rastopite na tihoj vatri Pazite da ne proključa!
3. Dodajte glukozni sirup( ili med) i biljnu mast (ili margarin), te mešajte dok se lepo ne sjedini, a potom sipajte u posudu sa prah šećerom i miksajte spiralnim nastavcima.
4. Dodajte belance, te postepeno i preostali šećer u prahu neprekidno muteći.
5. Dobijena smesa bi trebala biti konzistencije gušćeg krema, pa je kašikom prebacite u najlon kesu za zamrzivač,  čiju ste unutrašnju stranu prethodno premazali bilknom mašću. Isterajte zaostali vazduh, zamotajte i smestite u plastični sud sa poklopcem.
6. Ostavite ovako pripremljenu gum pastu u frižideru oko 12 h , izvadite je i otkidajte deo po deo u količini koja vam je potrebna. Ruke namažite biljnom mašću i razmesite masu.
7. Možete dodati boju u gelu ili prahu (rastvorite je u vrlo malo alkohola) i obojite po želji.Ako želite da celu količinu obojite u određenu boju praktičnije i efektnije je da boju dodate u rastopljeni želatin i dalje nastavite po receptu.
Gotovu masu možete čuvati dobro zapakovanu u frižideru nekoliko nedelja, a napravljne figurice biće suve za par sati ako ih držite na suvom promajnom mestu (nikako u frižideru!).
Možete ih stavljati na torte obložene fondanom (dekor masom), prelivene čokoladom ili premazane šlagom - bez bojazni da će se rastopiti ili pustiti boju.

Na slikama su primeri figurica i dr.dekoracije od domaće gum paste pravljene po ovom receptu.Figurica Olafa
od gum paste

Figurice majmuna, žabe i slona od gum paste
Figurice lava, žirafe i slona i broj jedan od gum paste

Slova, sandalica, ogrlica,siluete, brojevi i zvezdice  od gum paste

11 коментара: