недеља, 14. мај 2017.

Štrudla sa makom





 Štrudla s makom me seća na detinjstvo u Banatu i na nedeljne ručkove koji bi započinjali štrudlom sa sirom, a završavali makovnjačom. Obe sam obožavala tako da je između njih mogla još samo supa da stane.Danas ih pravim kad se zaželim omiljenih ukusa i ne osvrćem se na dan u sedmici.
 Od mame sam preuzela mere za nadev od maka, a za testo sam isprobavala razne varijacije dok nisam došla do ovog finalnog rezultata koji ne sadrži jaja.
 Moje štrudle s makom bi se pre mogle zvati "mak sa štrudlom" obzirom na količinu fila kojim su nadevene, al mi to tako volEmo.


Sastojci:
Za testo:
30 g kvasca
4 kašike šećera
2 dl mleka
2 dl vode
1.5 dl ulja
1/4 kašičice soli
750 g mekog brašna
Za fil:
500g mlevenog maka
5 dl šećera
2.5 dl mleka
Za premaz:
0.3 dl mleka









Priprema:
1.Rastvorite  kvasac u mlakom mleku sa kašikom šećera i ostavite da nadođe.
2.U činiji pomešajte brašno sa solju i ostatkom šećera, a zatim dodajte ulje, vodu i nadošao kvasac, te umesite testo.Ostavite ga na toplom da udvostruči zapreminu.
3. U međuvremenu sameljite mak , pomešajte ga sa šećerom , pa prelijte vrelim mlekom.
4. Podelite nadošlo testo na tri dela, svaki razvijte oklagijom u pravougaonik , nanesite nadev od maka i urolajte.
























5. Oblikovane štrudle stavljajte u odgovarajuću tepsiju i ostavite 20-tak minuta da odmore, pa premažite od gore mlekom.
6. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 °C dok lepo ne porumene (oko 35 min.).Izvadite ih, te ponovo pređite četkicom umočeno u mleko radi postizanja sjajne korice.
7. Secite  tek kad se ohlade.
NAPOMENA: Ne preporučujem da koristite kupovni mleveni mak jer je već pomešan sa šećerom i jer je često gorak.










Нема коментара:

Постави коментар