четвртак, 04. мај 2017.

Gibanica za sutra





 Pripremite je večeras, a ispecite sutra za ručak ili spremite ujutro, a ispecite gibanicu za večeru.Idealno za sve zaposlene koji po završetku radnog vremena žele domaću kuhinju umesto brze hrane.

Sastojci:

500 g kora za pitu
1 dl ulja
Za nadev:
350 g sira ( sitnog,švapskog)
150 g kajmaka
2 dl kisele pavlake
so po potrebi
Za preliv:
4 jajeta
1/2 kašičice soli
3 dl mleka
2 dl kisele vode






Priprema:
1. Pomešajte sir sa kajmakom i kiselom pavlakom.Ako imate masniji sir nemojte dodavati kajmak nego stavite celu količinu sira (500g):
2. Veću pravougaonu tepsiju ili vatrostalnu posudu pouljite.Ređajte jednu trećinu kora, svaku prskajte uljem.
3. Rasporedite polovinu nadeva, pa poređajte drugu trećinu kora  i njih  poškropite uljem.Nanesite preostali nadev, pa na isti način složite ostatak kora.
4. Oštrim nožem ili pizza sekačem isecite složenu pitu na parčad  željenih dimenzija.
5. Posebno mikserom umutite jaja sa solju, mlekom i kiselom vodom, a potom prelijte preko .
6. Prekrijte tepsiju folijom i ostavite u frižideru. Nakon 12-18 sati ( kad vam bude odgovaralo) izvadite iz frižidera i stavite u rernu zagrejanu na 180 °C da se peče dok lepo ne porumeni ( oko 35-45 min.):
7. Uživajte u domaćoj hrani i kada ste prezaposleni!









2 коментара:

  1. Sjajna ideja, ovo da odlezi. Samo da pitam, ako eventualno imate iskustva... sme li ovde drastično da se smanji količina nadeva. Naime, zbog masnoća i ostalih... trica, trudim se da ravim pitu sa jedno dva jaja, manje od 300 gr sira, dobro dodam i malo jogurta ili kiselog mleka... uz što manje masnoće. I pritom d abude dobra, što bi rekao moj otac. Pa sad... neće li da idpad,e ono, džaba ste krečili, ako prepolovim količne za nadev.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da moze bez problema.Pravila sam bez kajmaka al onda sa celom količinom sira.Vi možete da pravite sa nekim manje masnim sirom i umesto pavlake da stavite jogurt.
      Mada se ja rukovodim tvrdnjom svog pokojnog dede " što je masno to je krasno" i novijim naučnim otkrićem da problem ne leži u masnoći koliko u šećeru.
      Mada ni u slatkom nisam baš umerena ,a mislim da je upravo MERA ključna reč.
      Javite kako je ispalo..😊

      Избриши