уторак, 18. април 2017.

Tartuf torta





 Ako želite baš baš čokoladnu tortu, al osveženu kiselkastom notom maline tartuf je kraj vaše pretrage.Sočna, kremasta , em čokoladna em voćna, jednostavno se priprema..šta biste više?
Recept kruži već neko vreme društvenim mrežama, a ja sam ga dobila od prave majstorice Biljane Aleksić-Ristić i delim ga s vama nepromenjenog.


Sastojci:

Za kore:
6 jaja
12 kašika šećera
6 kašika ulja
10 kašika mleka
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 kesice praška za puding od čokolade
2 kašike čokolade u prahu
Za prskanje kora:
1 dl čokoladnog mleka (otpr.)
Za fil:
7 dl slatke pavlake
125 g margarina
350 g čokolade za kuvanje
350 g mlečne ili noisette čokolade
I još:
300 g malina ( manje-više po ukusu)
Za dekoraciju:
0.5 dl slatke pavlake
100 g noisette čokolade
300 g čokolade za ogradicu







Priprema:
Fil:
1. U šerpu sipajte slatku pavlaku,pa ubacite komadiće margarina i kockice crne i noisette čokolade.
2. Zagrevajte lagano i mešajte dok se sve lepo ne rastopi i  sjedini u homogenu masu.Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
3. Stajanjem će fil dobiti konzistenciju gustog krema (pogledajte srednju sliku levo u kolažu iznad).
Kore:
1. Ulupajte 3 belanceta u čvrst šam, dodajte 6 kašika šećera i još mutite.Potom dodajte redom 3 žumanceta, 3 kašike ulja,5 kašika mleka, 3 kašike brašna pomešanog sa pola praška za pecivo,1 prašak za puding od čokolade i 1 kašiku čokoladu u prahu.Miksajte najmanjom brzinom.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup (fi24 cm) na 180 °C oko 15 mn.
3. Postupak pripreme ponovite kako biste od preostalog materijala dobili još jednu takvu koru.
4. Ohlađene biskvite horizontalno presecite tako da na kraju imate ukupno 4 tanje kore.





Finalni postupak:
1. Na tacnu stavite jednu koru, poprskajte je čokoladnim mlekom, premažite trećinom fila i po njemu rasporedite maline.Prekrijte ih drugom korom i ponovite postupak filovanja još dva puta .Slaganje završite četvrtom korom.
2. Rashlađenu tortu dekorišite po želji.
Ovom prilikom sam pravila tortu nama za Uskrs i  premazala sam je ganaš kremom od slatke pavlake i noisette čokolade ( zajedno zagrejala pa ohladila). Potom sam je ukrasila čokoladnom ogradicom ( rastopljenu čokoladu nanela na pucketavu foliju, premazanu traku prislonila uz obod torte pa u frižider, kad se steglo samo odvojila foliju), čokoladnim zekama i malinama.
Napomena: Tortica na slici pravljena je od pola mere,te su od jednog biskvita isečene tri kore.









13 коментара: